Sushi Gorzów
Na początku były ryby – solono je i marynowano, z czasem zaczęto  przekładać je ryżem. Był to tzw. sposób konserwowania ryb. Surowe filety  ryb układano w beczkach, przekładając warstwami ugotowanego ryżu.
Po kilkumiesięcznej fermentacji ryż odrzucano, a ryba zyskiwała  pożądane właściwości smakowe. Z czasem ryż zastąpiono octem ryżowym.  Taką potrawę skomponowano około 1700 roku. W połowie XIX wieku sushi  stało się daniem powszednim i tańszym. Za twórcę współczesnego sushi  uważany jest Yohei Hanaya, tokijski restaurator z początku XIX wieku.
Kuchnia japońska słynie nie tylko z oryginalnych dań, ale przde  wszystkim ze sposobu ich podawania. Japończycy uważają, że to co  znajduje się na stole ma cieszyć wszystkie zmysły – także zmysł wzroku.  Dzięki temu jedzenie staje się czymś więcej niż tylko zaspokojaniem  głodu.
Kolorowe porcje potrawy są ozdabiane liśćmi oryginalnych japońskich  roślin: np shiso, które jest zielem podobnym do pokrzywy, czy listkami  jednego z krzewów kinoma, ozdobami wycinanymi z bambusa i pędami tej  rośliny oraz plastrami i kłącza lotosu.
Na stole obok talerza z artystycznie ułozoną potrawą przed każdym  stawia się miseczki z sosem shoyu, zielonym japońskim chrzanem wasabi  oraz plasterkami marynowanego imbiru – beni – shoga. Bardzo ważny jest  ryż. "Czcigodny ryz" jest traktowany w Japoni jak w Polsce chleb.  Japonia to kraj produktów jadanych na surowo. Ryż jest wyjątkiem, musi  być gotowany:)
Nie zapominajmy też o najważniejszym tj. o Japońskiej długowieczności i  pięknych, smukłych sylwetkach Japończyków. Tak! Badania wykazują, że  mieszkańczy Kraju Kwitnącej Wiśni jedzą najmiej kalorycznie. Amerykanini  czy Francuz w ciągu dnia wchłania około 3500 kalorii, a Japończyk –  2600.
Zapraszamy więc wszystkich na sushi przygotowane przez niezwykłego  człowieka, który spędził kilka lat w Japonii i tam posiadł wiedzę o  sushi i zwyczajach podawania go.